Menu

Spektrum smaku

Co powiecie na oryginalne dania z mojej kuchni?

Lasagne

lepoppod

14

Lasagna była jedną z moich ulubionych kolacji, odkąd byłem mały. Kiedy mama gotowała lasagne w piekarniku, a niesamowity aromat rozniósł się po całym domu, byłem jedną podekscytowaną dziewczyną na kolację. 

Uwielbiam teraz robić lasagne dla mojej rodziny. Mam kilka różnych przepisów, które robię, ale ta serowa lasagne jest zdecydowanie najlepsza. 

Wprowadziłem przepis, który znalazłem w gazecie "Taste of Home" kilka lat temu i stałem się moim własnym. Ma super łatwy domowy sos pomidorowy, który gotuje przez 30 minut. Gdy sos się gotuje, możesz łatwo ugotować makaron lasagna w tym samym czasie, więc to wszystko szybko się łączy. 

24

Twarożek przenosi lasagne na nowy poziom! Nigdy nie byłem fanem sera ricotta, który jest w wielu lasagach, więc wymiana serów śmietankowych jest dla mnie idealna. Dodaje tak bogatą kremową konsystencję! 

Tylko uwaga - zawsze używam klusek lasagne, które musisz najpierw ugotować. Nigdy nie używam gotowego piekarnika. Czuję, że tekstura jest wyłączona i czasami nadal wydają się trudne. To tylko moja mała wskazówka przy robieniu lasagne. 

Jeśli szukałeś super smacznego i łatwego przepisu na lasagne, nie szukaj dalej, moi przyjaciele!

31

Składniki
  • 1 funt chudej mielonej wołowiny
  • 1 mała żółta cebula, drobno posiekana
  • 4 ząbki czosnku, mielone
  • 1 (15 uncji) może włoski pomidory w kostce, bez zbędnych
  • 2 (15 uncji) sos pomidorowy puszki
  • 1 (6 uncji) może pasty pomidorowej
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 9 makaron lasagne
  • 6 uncji serka śmietankowego
  • 2 szklanki świeżo startego sera Mozzarella
  • 2 szklanki świeżo startego parmezanu
 
Instrukcje
  1. W średniej puli ugotuj mieloną wołowinę i cebulę na średnim ogniu. Kontynuuj gotowanie i kruszyć wołowinę, aż przestaną być różowe. Usuń wszelki tłuszcz.
  2. Dodaj zmielony czosnek i gotuj przez 30 sekund. Wlać pokrojone w kostkę pomidory, sos pomidorowy, pastę, oregano, bazylię, włoską przyprawę, cukier, sól i pieprz. Wymieszać i doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Zredukuj ogień do niskiego poziomu i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
  3. W międzyczasie gotuj makaron lasagna w dużym garnku z wodą aż do al dente. Spuść wodę, a następnie ułóż makaron na wyłożonej papierem ściernym blachy do pieczenia. (Nie pozwól, aby makaron dotknął, ponieważ będą się trzymać).
  4. Rozłóż 1 szklankę sosu na spodzie 9x13-calowego naczynia do pieczenia. Połóż 3 kluski na sosie. Rzuć jedną trzecią sera śmietankowego, łyżeczkami do herbaty, na makaron. Posyp pół szklanki Mozzarelli i pół szklanki parmezanu, następnie łyżeczką trzecią część sosu u góry. Powtórz warstwy jeszcze dwa razy, kończąc na ostatnim z sera. (Jeśli chcesz, posyp bardzo wysoko suszoną natką pietruszki).
  5. Przykryć folią. Piec w rozgrzanym piekarniku 350 stopni F. przez 45 minut. Ostrożnie zdejmij folię (będzie gorąca!), A następnie upiec kolejne 5 do 10 minut lub do momentu, aż ser będzie szampański i stopiony. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut przed krojeniem i serwowaniem. Cieszyć się!

© Spektrum smaku
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci